Achterwand keuken: inspiratie & materialen

De achterwand in de keuken zorgt ervoor dat je muur bespaart blijft van vet en vuil. Hij moet niet alleen onderhoudsvriendelijk, maar ook mooi zijn. Keukenwanden zijn te verkrijgen in heel wat materialen en kleuren.

 

Achterwanden voor de keuken met tegels

Wandtegels zijn nog steeds een populaire keuze voor achterwanden. En niet onterecht. Tegels gebruiken als spatscherm is bijzonder praktisch en onderhoudsvriendelijk. De muur wordt perfect beschermd tegen kookvocht en vet. Ze zijn te verkrijgen in een ruim assortiment aan kleuren en prints.

 

achterwand keuken met tegels

Achterwand met tegels in een landelijke keuken

Tegels als spatscherm zien we vooral nog vaak terugkomen in landelijke keukens. Denk bijvoorbeeld terug aan de keuken van je grootmoeder. De kans is groot dat haar keuken was afgewerkt met tegels. Vanuit esthetisch standpunt is het aan te raden om, zoals in bovenstaand voorbeeld, tegels te kiezen in een kleur die complementair is aan de keukenkasten.

 

keuken met achterwand in tegels

Keukenwand met retro tegels

Vintage kent de laatste jaren een ware opmars. Die trend zet zich ook door in de keuken. Zwart-wittegels zijn perfect voor retro keukens. Spatschermen in zwart-wit voegen meteen ook een speels karakter toe aan je keuken.

 

keuken met spatwand in tegels

Spatscherm met tegelmotief in moderne keuken

Dat tegels niet enkel mooi staan in een landelijke keuken, bewijst bovenstaand voorbeeld. Voor de spatwand werd gekozen om te werken met heel dunne verticale tegels. Dankzij hun glanzend effect, voegen ze een subtiel streepje glamour toe.

 

spatscherm in witte keuken

Glanzende spatwand in witte keuken

Witte keukens zijn een baken van licht. Gebruik je wit als achterwand? Dan lijkt het alsof de keuken iets groter is. Bovenstaande keuken is zowel modern als landelijk. Door wit te gebruiken als hoofdkleur, kan je voor de kleuren van je accessoires heel wat kanten op.

 

achterwand met grote tegels

Spatscherm met grote tegels

Door grote tegels te gebruiken als spatscherm, maak je de keuken optisch groter. Dit blijkt ook in bovenstaand voorbeeld. Een relatief kleine keuken kan je groter doen lijken als je het slim aanpakt. De kleur van de tegels is hier complementair aan de kleur van de rest van de keuken.

 

 

Keukenwand: mogelijke materialen

Wat betreft de achterwand in de keuken, zijn er uiteraard heel wat meer mogelijkheden dan enkel de klassieke tegels. Bij het kiezen van een materiaal, is het vooral van belang dat het makkelijk te onderhouden is. Glas, composiet, inox en natuursteen zijn veelvoorkomende materialen voor achterwanden in de keuken.

 

achterwand in de keuken met inox

Inox achterwand voor de keuken

Een spatwand in inox oogt erg strak. Je ziet het dan ook vaak terugkomen bij design keukens. Ze zien er ook een tikkeltje industrieel uit. Daarnaast doet het ook denken aan professionele keukens, waar inox veelvuldig gebruikt wordt.

 

wit keukeneiland met barkrukken

Glas als spatscherm

Glas is ook een populair materiaal voor moderne keukens. Het is elegant en is makkelijk afwasbaar. Het glas geeft de keuken een lichtere uitstraling. Glazen achterwanden bieden ook de mogelijkheid om een print te plaatsen achter het glas. Op die manier krijgt je keuken een persoonlijke toets.

 

kleurrijke achterwand

Kleur brengt leven

De achterwand in de keuken is de uitgelezen mogelijkheid om meer kleur toe te voegen aan je keuken. Je spatscherm neemt tenslotte een centrale plaats in. In bovenstaand voorbeeld voegt de rode keukenwand flink wat leven toe aan de neutrale witte keuken.

 
Nieuwe keuken plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Meer ideeën & inspiratie
speelse minimalistische keuken
Minimalistische keukens
keuken industriële look
Industriële keuken: inspirerende foto's
keukeneiland met ingewerkte spoelbak
Open keuken: ideeën en inspiratie
eenvoudige keuken met wandtegels
Wandtegels in de keuken: tips & inspiratie
design keuken inox
Design keuken: voorbeelden & ideeën
keuken met keukeneiland en ingebouwde kasten
Moderne keukens: inspiratie & aankooptips
landelijke keuken met moderne toets
Landelijke keukens: voorbeelden & inspiratie
moderne witte keuken met eiland
Moderne keuken foto's & inspiratie
keukeneiland met geïntegreerde tafel
Inspiratie en foto's van keukeneilanden
keuken met ingebouwde LED verlichting
Design keukens voorbeelden
Voorbeelden - inspiratie en tips voor een kleine keuken
witte keuken inbouwkasten
Inspiratie en tips bij het kopen van een witte keuken