Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Interieurvoorbeelden.be Inspiratie & Ideeën voor een geslaagd interieur
Interieurvoorbeelden.be

Keukenopstelling

Bij een renovatie of plaatsing van een nieuwe keuken is de keukenopstelling één van de belangrijkste keuzes. De indeling bepaalt namelijk het uitzicht en het comfort van je keuken. Hierbij moet je rekening houden met je budget, de beschikbare ruimte en de gebruiksvriendelijkheid.

 

Opstelling van de keukenzones

De keukeninrichting bestaat uit verschillende delen, die elk hun eigen functie hebben in je keukenactiviteiten. Hoe je die “zones” plaatst ten opzichte van elkaar, bepaalt hoe praktisch je in je keuken kan werken.

 

1. Spoel- en afvalzone

Dit is de opruimzone voor de afwas en het sorteren van je keukenafval. De spoelbak plaats je best centraal. Het is handig als deze zone zich bevindt tussen de kook- en bakzone en de opbergzone. Zo kan je vuil van het koken meteen wegdoen en moet je afgewassen keukengerei niet ver dragen naar de kasten.

 

2. Voorbereidingszone

In de voorbereidingszone bereid je natuurlijk het eten voor. Het belangrijkste punt in deze zone is dan ook het werkblad. Deze zone bevindt zich best tussen de kook- en bakzone en de spoel- en afvalzone.

 

3. Kookzone

Hier gebeurt uiteindelijk de eetbereiding (opwarmen, koken en bakken). De kookplaat vormt het centrale punt van deze zone. Het koken gaat vlotter wanneer de (voorbereide) ingrediënten binnen handbereik staan. Daarom plaats je de kookzone het best nabij de voorbereidingszone en de voorraadzone. De oven hoort uiteraard bij de bereiding, maar die gebruik je minder en kan je daarom ook minder centraal plaatsen in je keukenopstelling.

 

4. Opbergzone

Je keukengerei opbergen (potten, pannen, schalen …) vraagt de meeste ruimte. Je spendeert weinig tijd in deze zone, dus moeten de opbergkasten zeker geen centrale plaats in de keuken innemen.

 

5. Voorraadzone

Geen eten zonder ingrediënten natuurlijk. De koelkast is dan ook het meest gebruikte onderdeel van je keuken en vormt het middelpunt van de keukenindeling. Verder bestaat deze zone uit voorraadkasten en -lades voor droge voeding, zoals je kruiden en koeken. Je voorraad staat het best zo dicht mogelijk bij de kookzone.

 

Tip: Denk aan de keukendriehoek

De keukendriehoek is de verbinding tussen de 3 belangrijkste delen van je keuken: de lavabo, koelkast en het fornuis. Zorg ervoor dat je hiertussen een vrije doorgang hebt om vlot van de ene naar de andere zone te kunnen bewegen. Er mag ook niet te veel of te weinig afstand zitten tussen de componenten van de driehoek.

 

keukenopstelling

 

Keukenvormen en hun ideale opstelling

Je keuken inrichten kan in verschillende vormen. De keukenopstelling hangt vooral af van de beschikbare ruimte. Bij een grote ruimte moet je ervoor zorgen dat de afstand tussen de verschillende keukenzones niet te groot is. Bij de keukeninrichting van kleine ruimtes wil je openheid en ruimtegevoel creëren. Je kan dan best geen vorm kiezen die veel plaats inneemt, maar de beperkte oppervlakte optimaal benutten.

 

1. Rechte keuken

Bij een rechte keuken staan alle elementen naast elkaar op een rechte lijn. Dit soort keuken is ideaal als je weinig plaats hebt, omdat het maar één muur in beslag neemt.

 

2. U-keuken

Een U-vormige keuken neemt drie muren in: 2 delen tegenover elkaar en 1 er dwars op aan het uiteinde. Deze keukenvorm zorgt ervoor dat je weinig afstand moet afleggen tussen de belangrijkste punten van je keukendriehoek. Door de U-vorm is er ook veel werk- en opbergruimte. Je moet er wel rekening mee houden dat er voldoende plaats is tussen de 2 tegenover elkaar staande keukendelen. Deze keukenopstelling vergt dus redelijk veel ruimte.

 

3. L-keuken

De populairste keukenvorm is ongetwijfeld de L-vormige keuken, ook gekend als de hoekkeuken. Dit soort keuken past in zowat elke ruimte. Je moet je bovendien weinig verplaatsen in de keukendriehoek van deze keukenopstelling.

 

4. Parallelle keuken

Een parallel keuken bestaat uit 2 delen die tegenover elkaar staan. Hier moet je wel opletten dat de afstand tussen beide keukendelen niet te groot is om over en weer te lopen. De afstand mag ook niet te klein zijn, zodat je voldoende plaats hebt om de lades, kasten en oven te openen.

 

5. Keuken met eiland

Heb je voldoende ruimte, dan vormt een keukeneiland zowel een stijlvolle als praktische keukenindeling. Een deel van je keuken staat dan vrij van de rest. Zo maakt je keuken een open indruk. Het eiland wordt vaak gebruikt als fornuis, spoelbak of werkblad. Tegen de muren van de ruimte komen dan de andere keukenzones.

 

keukenindeling

 
Nieuwe keuken plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Meer ideeën & inspiratie
Zwarte keukens: inspirerende foto's en voorbeelden
witte keuken modern
Moderne keuken foto's & inspiratie
originele keukens
Originele keukens voorbeelden
design keuken
Design keuken: voorbeelden & ideeën
kleine keuken
Voorbeelden - inspiratie en tips voor een kleine keuken
landelijke keuken
Landelijke keukens: voorbeelden & inspiratie
keuken inox werkblad
Design keukens voorbeelden
houten keuken op maat
Inspiratie en tips voor een houten keuken
open keuken
Open keuken: ideeën en inspiratie
eenvoudige keuken met wandtegels
Wandtegels in de keuken: tips & inspiratie
modern huis met keuken
Moderne keukens: inspiratie & aankooptips
keuken ontwerpen
Tips voor het ontwerpen van een keuken