Keukenopstelling
Bij een renovatie of plaatsing van een nieuwe keuken is de keukenopstelling één van de belangrijkste keuzes. De indeling bepaalt namelijk het uitzicht en het comfort van je keuken. Hierbij moet je rekening houden met je budget, de beschikbare ruimte en de gebruiksvriendelijkheid.
Opstelling van de keukenzones
De keukeninrichting bestaat uit verschillende delen, die elk hun eigen functie hebben in je keukenactiviteiten. Hoe je die “zones” plaatst ten opzichte van elkaar, bepaalt hoe praktisch je in je keuken kan werken.
1. Spoel- en afvalzone
Dit is de opruimzone voor de afwas en het sorteren van je keukenafval. De spoelbak plaats je best centraal. Het is handig als deze zone zich bevindt tussen de kook- en bakzone en de opbergzone. Zo kan je vuil van het koken meteen wegdoen en moet je afgewassen keukengerei niet ver dragen naar de kasten.
2. Voorbereidingszone
In de voorbereidingszone bereid je natuurlijk het eten voor. Het belangrijkste punt in deze zone is dan ook het werkblad. Deze zone bevindt zich best tussen de kook- en bakzone en de spoel- en afvalzone.
3. Kookzone
Hier gebeurt uiteindelijk de eetbereiding (opwarmen, koken en bakken). De kookplaat vormt het centrale punt van deze zone. Het koken gaat vlotter wanneer de (voorbereide) ingrediënten binnen handbereik staan. Daarom plaats je de kookzone het best nabij de voorbereidingszone en de voorraadzone. De oven hoort uiteraard bij de bereiding, maar die gebruik je minder en kan je daarom ook minder centraal plaatsen in je keukenopstelling.
4. Opbergzone
Je keukengerei opbergen (potten, pannen, schalen …) vraagt de meeste ruimte. Je spendeert weinig tijd in deze zone, dus moeten de opbergkasten zeker geen centrale plaats in de keuken innemen.
5. Voorraadzone
Geen eten zonder ingrediënten natuurlijk. De koelkast is dan ook het meest gebruikte onderdeel van je keuken en vormt het middelpunt van de keukenindeling. Verder bestaat deze zone uit voorraadkasten en -lades voor droge voeding, zoals je kruiden en koeken. Je voorraad staat het best zo dicht mogelijk bij de kookzone.
Tip: Denk aan de keukendriehoek
De keukendriehoek is de verbinding tussen de 3 belangrijkste delen van je keuken: de lavabo, koelkast en het fornuis. Zorg ervoor dat je hiertussen een vrije doorgang hebt om vlot van de ene naar de andere zone te kunnen bewegen. Er mag ook niet te veel of te weinig afstand zitten tussen de componenten van de driehoek.
Keukenvormen en hun ideale opstelling
Je keuken inrichten kan in verschillende vormen. De keukenopstelling hangt vooral af van de beschikbare ruimte. Bij een grote ruimte moet je ervoor zorgen dat de afstand tussen de verschillende keukenzones niet te groot is. Bij de keukeninrichting van kleine ruimtes wil je openheid en ruimtegevoel creëren. Je kan dan best geen vorm kiezen die veel plaats inneemt, maar de beperkte oppervlakte optimaal benutten.
1. Rechte keuken
Bij een rechte keuken staan alle elementen naast elkaar op een rechte lijn. Dit soort keuken is ideaal als je weinig plaats hebt, omdat het maar één muur in beslag neemt.
2. U-keuken
Een U-vormige keuken neemt drie muren in: 2 delen tegenover elkaar en 1 er dwars op aan het uiteinde. Deze keukenvorm zorgt ervoor dat je weinig afstand moet afleggen tussen de belangrijkste punten van je keukendriehoek. Door de U-vorm is er ook veel werk- en opbergruimte. Je moet er wel rekening mee houden dat er voldoende plaats is tussen de 2 tegenover elkaar staande keukendelen. Deze keukenopstelling vergt dus redelijk veel ruimte.
3. L-keuken
De populairste keukenvorm is ongetwijfeld de L-vormige keuken, ook gekend als de hoekkeuken. Dit soort keuken past in zowat elke ruimte. Je moet je bovendien weinig verplaatsen in de keukendriehoek van deze keukenopstelling.
4. Parallelle keuken
Een parallel keuken bestaat uit 2 delen die tegenover elkaar staan. Hier moet je wel opletten dat de afstand tussen beide keukendelen niet te groot is om over en weer te lopen. De afstand mag ook niet te klein zijn, zodat je voldoende plaats hebt om de lades, kasten en oven te openen.
5. Keuken met eiland
Heb je voldoende ruimte, dan vormt een keukeneiland zowel een stijlvolle als praktische keukenindeling. Een deel van je keuken staat dan vrij van de rest. Zo maakt je keuken een open indruk. Het eiland wordt vaak gebruikt als fornuis, spoelbak of werkblad. Tegen de muren van de ruimte komen dan de andere keukenzones.