Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Interieurvoorbeelden.be Inspiratie & Ideeën voor een geslaagd interieur
Interieurvoorbeelden.be

Industriële keuken: inspirerende foto's

Een industriële look is de laatste tijd zeer populair. Deze trend zet zich ook door in de keuken. Industriële keukens hebben een stoere en robuuste maar tegelijk ook aantrekkelijke stijl. In dit artikel komen enkele elementen aan bod die bepalend zijn voor het creëren van een authentieke industriële sfeer. Hoe meer van deze aspecten je combineert, des te groter het industriële effect zal zijn!

 

Bakstenen muur

Oude industriële gebouwen met fabrieksmachines kenmerkten zich vaak door donkere kleuren en bakstenen muren. Om de herinnering hieraan te imiteren en concretiseren kan je kiezen voor een ruwe bakstenen muur. In plaats van de binnenmuur te bepleisteren en mooi af te werken, blijven de bakstenen dan goed zichtbaar. Deze geven heel wat karakter aan de keuken. Bovendien bestaat er veel variatie wat de kleur betreft. Je kan zelfs opteren voor behangpapier met een bakstenen print.

Een goed alternatief voor bakstenen zijn donkere kleuren zoals zwart of grijs. Ook wit kan op zijn beurt een ‘cleane’ en strakke fabriekslook teweeg brengen. Felle kleuren zijn uit den boze in een industriële keuken.

 

keuken industriële look

 

Stalen elementen

Ook stalen constructies of accenten creëren een industrieel effect. Reeds in oude fabrieken zag je veel staal. In de horeca bestaan professionele keukens ook steeds uit roestvrij staal. Dit materiaal is zeer onderhoudsvriendelijk, krasvast en bestand tegen hoge temperaturen.

Zowel werkbladen, kasten, toestellen, het fornuis, enzovoort kunnen in een stalen jasje worden gestoken. Het is wel belangrijk dat je voor de nodige persoonlijke verfijning en afwisseling zorgt. De volgende foto heeft meer weg van de keuken van een restaurant.

 

keuken industriële stijl

 

Industriële keukenlampen

Met de juiste verlichting kan je ook een sterke industriële sfeer oproepen. Oude fabriekslampen zijn tegenwoordig erg ‘in’ en zeer gegeerd wild op allerlei tweedehandssites. Daardoor kunnen ze wel vrij prijzig zijn. Kies dus voor minstens één grote retro hanglamp boven de tafel of het werkblad.

Ook de spots in onderstaande foto zijn een goed idee. Deze lijken afgewerkt in hetzelfde stalen materiaal als de rest van de keuken. Ze hebben een stoere en functionele look waardoor ze rechtstreeks uit een machinale setting zouden kunnen komen. De balken waaraan deze zijn bevestigd doen eveneens industrieel aan. Typisch voor die stijl is namelijk dat een deel van de constructie van het gebouw (zoals dakbalken) waarneembaar is.

 

industriële keuken

 

Verweerd hout

In oude pakhuizen en fabrieken werd naast staal vooral ook veel hout gebruikt. Vloeren en meubels in de panden werden bijvoorbeeld uit hout vervaardigd. Na verloop van tijd ging dit er afgeleefd uitzien. Kies daarom voor verweerd, oud hout in je industriële keuken.

Onderstaand voorbeeld illustreert dat een industriële keuken zeker niet afstandelijk en kil hoeft te ogen. De houten accenten stralen veel karakter uit maar creëren tegelijkertijd de nodige warmte.

 

industriële keuken

 

Beton in de keuken

Niet enkel hout en staal zijn perfecte materialen voor een industriële stijl. Ook beton is een prima keuze die vandaag de dag nog geregeld te zien is in industriële gebouwen. Dit is eveneens een erg sterk materiaal dat in verschillende vormen te gieten is.

Kies bijvoorbeeld voor een betonnen werkblad of plafond. Daarnaast is een strakke vloer kenmerkend voor een keuken met industriële look. Ook in dat opzicht is een betonvloer of gietvloer met betonlook dus ideaal.

 

industriële keuken beton

 

Zichtbare apparatuur en buizen

Er is nog meer. Verder kan je ervoor kiezen om allerlei draden of buizen niet te verstoppen. Grote zichtbare ventilatiepijpen geven ongetwijfeld een onafgewerkte en mechanische indruk. Spuit ze eventueel in dezelfde kleur als het plafond indien je iets meer subtiliteit wenst. Hoge plafonds dragen trouwens ook bij tot een groter ruimtelijk effect, wat typisch is voor een industriële stijl.

 

industriële keuken buizen

 

Ook grote zichtbare apparaten en afzuigkappen versterken het fabrieksgevoel. De dampkap wordt bijvoorbeeld vaak extra groot gemaakt en eventueel centraal boven een inox kookeiland geplaatst. De vier ovens springen eveneens in het oog in onderstaande foto.

 

industriële keuken

TIP: Om de keuken nog voldoende gezellig te houden, kun je de industriële kenmerken afwisselen met sfeervollere (houten) accenten en accessoires. Antieke voorwerpen van rommelmarkten kunnen een leuk idee zijn. Denk bijvoorbeeld aan zwart-wit foto’s, versleten reclameborden, enzovoort.

 
Nieuwe keuken plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Meer ideeën & inspiratie
keukenopstelling
Keukenopstelling
landelijke keuken
Landelijke keukens: voorbeelden & inspiratie
witte keuken modern
Moderne keuken foto's & inspiratie
eenvoudige keuken met wandtegels
Wandtegels in de keuken: tips & inspiratie
houten keuken op maat
Inspiratie en tips voor een houten keuken
originele keukens
Originele keukens voorbeelden
cottage keuken
Cottage keukens voorbeelden
werkblad keuken kiezen
Keukenblad inspiratie: Mogelijke materialen
witte keukens
Inspiratie en tips bij het kopen van een witte keuken
Zwarte keukens: inspirerende foto's en voorbeelden
design keuken
Design keuken: voorbeelden & ideeën
achterwand keuken
Achterwand keuken: inspiratie & materialen