Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Interieurvoorbeelden.be Inspiratie & Ideeën voor een geslaagd interieur
Interieurvoorbeelden.be

Keukenblad inspiratie: Mogelijke materialen

Een keukenwerkblad vormt een belangrijke eyecatcher in jouw keuken en is best aangepast aan jouw eigen kookstijl. Bij het kiezen van een werkblad voor de keuken is het dan ook belangrijk dat je de juiste keuzes maakt op vlak van materiaal, kleur en dikte. Elk type heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen. Laat je inspireren door volgende info en voorbeelden.

1. Houten werkblad

modern houten werkblad

Met een houten keukenblad kies je voor een tijdloos, natuurlijk en warm ogend materiaal. Aangezien het om een natuurlijk product gaat, is hout wel onderhevig aan vocht en warmte. Het is ook gevoeliger voor vlekken en krassen in vergelijking met andere materialen.

Om schade te voorkomen kan men wel een beschermende toplaag aanbrengen. Hoe dan ook vraagt houten werkblad in de keuken meer onderhoud dan keukenbladen in andere materialen.

De kostprijs van een keukenblad in hout is sterk afhankelijk van de houtsoort. Kies je bijvoorbeeld voor een eiken keukenblad, dan kan je rekenen op een gemiddelde prijs vanaf €100 per lopende meter.

 

2. Composiet keukenblad

composiet keukenblad

Een keukenbad in composiet is erg populair. Aangezien het waterdicht stootvast en kras- en hittebestendig is, is het perfect voor gebruik in de keuken. Composiet heeft ook een hoge dichtheid waardoor bacteriën en andere schadelijke stoffen niet kunnen doordringen.

Een nadeel van een composiet keukenblad is dat hete potten en pannen vlekken kunnen achterlaten. Afhankelijk van de kwaliteit van het composiet kan het werkblad bij grote temperatuursverschillen zelfs scheuren.

Een werkblad voor de keuken in composiet is niet goedkoop. De gemiddelde prijs varieert tussen €600 en €700 per m².

 

 

3. Graniet werkblad

graniet keukenblad

Granieten keukenbladen zijn vooral geliefd omwille van de rustieke en luxueuze uitstraling. Bovendien is het hitte- en krasbestendig en dus een gebruiksvriendelijk materiaal voor in de keuken. De meeste soorten graniet zijn echter licht poreus waardoor vocht toch kan intrekken en vlekken kunnen ontstaan.

Een granieten werkblad bestaat er in verschillende looks, afhankelijk van de toegepaste afwerkingsmethode. Zo kan de steen naar eigen keuze een glanzende, matte of ruwe uitstraling hebben.

Wat betreft de prijs kan je graniet al vinden voor zo’n €275. Dat kan echter snel oplopen tot gemiddeld €500 per m².

 

 

4. Corian keukenblad

corian keukenblad

Hoewel corian oorspronkelijk bedoeld was voor industrieel gebruik, komt het nu ook steeds vaker voor als materiaal voor werkbladen in de keuken. De grootste troef van een corian keukenblad is zonder twijfel de naadloze afwerking die mogelijk is. Zeker in geval van een keukeneiland is dat vaak gewenst. Verder is corian ook een duurzaam, hygiënisch en onderhoudsvriendelijke materiaal.

Aan corian zijn net zoals bij andere materialen ook nadelen verbonden. Het is namelijk niet geheel hitte-en krasbestendig.

De gemiddelde prijs voor een corian keukenblad ligt rond de €400 per lopende meter.

 

 

5. Keramisch keukenblad

keramisch werkblad

Een keramiek keukenblad heeft een natuurlijke en stoere look. Het valt goed te combineren met andere materialen en is hitte-, vlek- en krasbestendig is. Gezien de egale afwerking kunnen vocht en vuilresten er bovendien niet zomaar intrekken.

Let wel op met scherpe en zware voorwerpen. Als ze hard op het werkblad vallen kan er een scheur ontstaan. Hetzelfde geldt voor bijtende stoffen zoals zuren, agressieve schuurmiddelen of chemische producten. Ook daarmee is het opletten geblazen.

Voor een eenvoudig keramisch keukenblad betaal je zo’n €300 per lopende meter.

 

 

6. Keukenblad beton

betonnen keukenblad

Liefhebber van een modern, industrieel interieur? Misschien is een keukenblad met betonlook dan wel iets voor jou. Het past perfect bij moderne keukens. Een groot voordeel dat bij vele andere materialen ontbreekt is de hittebestendigheid. Verder is beton een hard, glad en slijtvast materiaal.

Er wordt wel aangeraden om onderleggers te gebruiken om de coatinglaag niet te beschadigen. Je gebruikt ook best een snijplank om krassen te voorkomen. Beton is ook gevoelig voor vlekken. Door het werkblad te polieren kan je echter wel makkelijk vlekken voorkomen.

Betonnen keukenwerkbladen zijn relatief goedkoop. Gemiddeld kan je rekenen op een prijs tussen de €200 en €400 per m².

 

 

Vereiste dikte en hoogte van een keukenwerkblad

In de meeste gevallen is een keukenblad tussen de 90 en 95cm hoog. Het is wel aangeraden om de hoogte af te stellen op de persoon die het vaakst de keuken gebruikt.

Bij de meeste materialen voor keukenbladen bedraagt de minimumdikte zo’n 3cm. Let wel op want bepaalde materialen zullen bij een dikkere uitvoering meer ondersteuning nodig hebben.

 

werkblad keuken kiezen

 

 
Nieuwe keuken plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Meer ideeën & inspiratie
cottage keuken
Cottage keukens voorbeelden
keuken ontwerpen
Tips voor het ontwerpen van een keuken
houten keuken op maat
Inspiratie en tips voor een houten keuken
modern huis met keuken
Moderne keukens: inspiratie & aankooptips
design keuken
Design keuken: voorbeelden & ideeën
kleine keuken
Voorbeelden - inspiratie en tips voor een kleine keuken
eenvoudige keuken met wandtegels
Wandtegels in de keuken: tips & inspiratie
originele keukens
Originele keukens voorbeelden
keuken industriële look
Industriële keuken: inspirerende foto's
minimalistische keuken
Minimalistische keukens
keuken inox werkblad
Design keukens voorbeelden
retro keuken accessoires
Retro keuken: voorbeelden & ideeën