Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Interieurvoorbeelden.be Inspiratie & Ideeën voor een geslaagd interieur
Interieurvoorbeelden.be

Tips voor het ontwerpen van een keuken

Alvorens men kan beginnen met een keuken ontwerpen, dient men te letten op een aantal zaken: het beschikbare budget, de grootte van de keuken, kleurgebruik en andere zaken die nodig zijn om een keuken naar eigen smaak en wensen te realiseren. Je kan hierbij gebruik maken van onderstaand stappenplan met tips om jouw droomkeuken een feit te maken.

keuken ontwerpen

 

 

Stappenplan voor het inrichten van een keuken

Om zeker te zijn dat je niets vergeet bij het ontwerpen van je keuken schrijf je maar beter alles goed op. Aan de hand van onderstaand stappenplan zetten we je alvast in de juiste richting om zelf een keuken in te richten die voldoet aan al jouw verwachtingen.

 

Kijk uit naar je budget

Nog voordat je kan beginnen met een keuken ontwerpen, dien je te kijken naar het beschikbare budget. Maak je daarbij gebruik van eigen spaargeld of ga je naar de bank om een lening aan te vragen, zodat je financieel wat meer ademruimte hebt? Gebruik je eigen spaargeld, dan weet je meteen wat je ter beschikking hebt en kun je meteen beginnen. Via de bank zal het allemaal iets langer duren.

 

Doel van de keuken

De keuken is in veel huishoudens de plek om lekker gezellig bij te kletsen, terwijl men het eten bereidt. Maar door gebrek aan ruimte kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de keuken slechts functioneel ingericht kan worden met alleen het hoognodige erin om de afwas te doen, het eten te bereiden en eventueel wat levensmiddelen op te slaan. Indien men een grotere keukenruimte heeft, dan kan men naast functionaliteit kiezen voor meer luxe, waaronder een vaatwasser, een kookeiland, een eetset en een extra vriezer.

 

 

Zelfplaatsing of keuken laten plaatsen

Aangezien niet een ieder beschikt over twee rechterhanden is het goed om vooraf te beslissen of men zelf dingen wil doen of dat men het geheel aan een professionele keukenontwerper overlaat. Wie alles uitbesteedt zal verder weinig omkijken hebben en binnen een afgesproken termijn, tegen een vooraf vastgesteld tarief beschikken over de gewenste droomkeuken. Van het keuken ontwerp tot de inrichting, alles zal dan gedaan worden door derden. Ga je liever zelf aan de slag, lees dan gauw verder.

 

Meten is weten!

Meet de beschikbare ruimte goed op. Niet alleen het oppervlak, maar ook de muren en plafond moet je opnemen in je meting, zodat je weet hoeveel tegels, verf en plafondbedekking je moet kopen. Noteer dit op een briefje, waarop je direct ook je wensen schrijft: muurverf zoveel m2, vloertegels x aantal m2 en benodigd plafondmateriaal …m2. Hierna kun je opmeten hoeveel ruimte er is om een keukenblok te kopen. Wil je het geheel wat overzichtelijker en visueler maken? Leg dan kranten neer op de plekken die je in gedachten hebt voor het keukenblok, de koelkast en andere grote zaken die je kwijt wilt in je keuken. Hiermee zie je direct of het voldoet aan je wensen of dat je zaken anders in moet delen dan je eerst wilde.

 

Kleuren kiezen

Alhoewel je waarschijnlijk wel een idee hebt wat de kleur betreft, moet je ook rekening houden met een aantal andere factoren bij het kiezen hiervan: een kleine keuken wordt nog kleiner als deze in donkere kleuren gehouden wordt, terwijl lichte kleuren juist voor een groter effect zorgen. Een grote keuken daarentegen kan prima in donkere kleuren. Verder is de lichtval ook van belang, zodat je voldoende licht hebt in je toekomstige keuken. Stem de inrichting af op de kleuren gebruikt voor de muren, plafond en vloer.

 

Aanschaffen van werkmaterialen en constructiematerialen

Alvorens allerlei zaken aan te schaffen is het noodzakelijk informatie te verzamelen. Vergelijk prijzen met elkaar, kijk naar het gebruikte materiaal en vergeet niet te vragen naar kortingen, speciale aanbiedingen en garantie. Onthoud dat goedkoop achteraf vaak duurkoop is. Voor kwaliteit betaal je gewoon iets meer, maar deze spullen gaan doorgaans ook langer mee.

 

En dan nu aan de slag!

En dan is het eindelijk zo ver en kun je aan de slag. Begin met het plafond, dan de muren en tenslotte de vloer. Richt je keuken in en geniet van jouw droomkeuken.

 

 

 
Nieuwe keuken plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Meer ideeën & inspiratie
originele keukens
Originele keukens voorbeelden
keukeneiland
Inspiratie en foto's van keukeneilanden
witte keukens
Inspiratie en tips bij het kopen van een witte keuken
keukenopstelling
Keukenopstelling
achterwand keuken
Achterwand keuken: inspiratie & materialen
keuken industriële look
Industriële keuken: inspirerende foto's
design keuken
Design keuken: voorbeelden & ideeën
landelijke keuken
Landelijke keukens: voorbeelden & inspiratie
retro keuken accessoires
Retro keuken: voorbeelden & ideeën
houten keuken op maat
Inspiratie en tips voor een houten keuken
minimalistische keuken
Minimalistische keukens
witte keuken modern
Moderne keuken foto's & inspiratie