Tips voor een praktische dressing inrichting
Een dressingroom is een onmisbare ruimte voor elke man of vrouw, die graag overzicht houdt in zijn of haar kledingkast. De tijd dat je een hele kamer in het huis moest opofferen voor een kleedruimte is echter al lang voorbij. Met behulp van een aantal handige tips kun je eenvoudig en snel jouw eigen dressing inrichten en ontwerpen. De belangrijkste benodigdheden zijn: een goed stappenplan, de juiste materialen en een gebruiksvriendelijke inrichting.
Het stappenplan: welke ruimte is er voor de inloopkast beschikbaar?
Een dressingroom kun je het beste creëren in een slaapkamer of in een kamer aansluitend aan de slaapkamer. Het in en uit bed stappen gaat immers altijd gepaard met aan- en uitkleden. Om te voorkomen, dat er kledingstukken door de slaapkamer gaan slingeren, zou je de ruimte achter het bed (indien het hoofdeind tegen een muur staat) kunnen gebruiken om een dressingkamer van te maken.
Inventariseer allereerst hoeveel ruimte je hierdoor kunt creëren. Ga vervolgens op zoek naar een kledingkast of timmer zelf een achterwand, zodat er achter het bed een dressingroom ontstaat. Meet de ruimte nauwkeurig op en houd ook altijd rekening met de loopruimte. Maak vervolgens een schaaltekening en een lijst met benodigde materialen. Pas wanneer je een goed stappenplan voor ogen hebt, kun je aan de uitvoering beginnen.
Materiaalkeuze dressingroom: kant-en-klaar of knutselen?
Wanneer je kiest voor een kledingkast, die kant-en-klaar is, dan kun je de dressing inrichten door extra spiegels, haken of roedes toe te voegen. Neemt de dressingroom teveel ruimte in of heb je zelf een achterwand geplaatst, maak dan gebruik van gordijnen en planken. Gordijnen nemen namelijk veel minder ruimte in, dan deuren en planken. Bovendien kun je deze eenvoudig zelf op maat maken. Hou wel steeds rekening met de minimum afmetingen die nodig zijn voor een praktische dressingroom. Alle dressing afmetingen vind je terug op dressingopmaat.be
MDF constructies zijn bijvoorbeeld zeer geschikt bij het maken van een inloopkast, omdat dit een relatief goedkoop materiaal is en de geperste houtvezels voldoende stevigheid bieden. Andere materialen die je zou kunnen gebruiken voor de afwerking zijn: aluminium, chroom, kunststof, behang of canvas. Het belangrijkste is in ieder geval, dat de dressing één sfeer uitstraalt en zo overzichtelijk mogelijk blijft. Met ingebouwde spotjes of lichtbuizen en luxe ogende kledinghangers kun je de dressingroom tot slot helemaal af maken.
De dressinginrichting: uit welke kledingstukken bestaat jouw garderobe?
Een dressing inrichten is zeer persoonlijk. Een man zal bijvoorbeeld meer baat hebben bij ruimte voor zijn pakken, schoenen, stropdassen en sportkleding. Terwijl een vrouw deze ruimte misschien eerder zal vullen met jurken, bloesjes, lingerie en pumps. Let er daarom op hoeveel hang- en hoe grootte staruimte je nodig hebt in de inloopkast. Wanneer je kleding bovenin de kast kwijt wil, is het handig om een automatisch systeem te maken, dat er voor zorgt dat de kleding naar beneden gehaald kan worden.
Een andere handige tip om de kast gebruiksvriendelijk te maken, is om de kleding te sorteren op seizoen of kleur. Op deze manier heb je per seizoen alle benodigde kleding binnen handbereik in de dressing en kun je snel een geschikte outfit bij elkaar zoeken. Bijkomend voordeel is, dat je een goed inzicht krijgt in de inhoud van jouw garderobe. Welke items en kleurcombinaties ontbreken er bijvoorbeeld nog? Hierdoor voorkom je, dat je onnodige aankopen doet en zul je minder snel dingen kwijt raken. Maak de inrichting van jouw persoonlijk dressing ten slotte compleet door er een wasmand in te plaatsen.