Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Interieurvoorbeelden.be Inspiratie & Ideeën voor een geslaagd interieur
Interieurvoorbeelden.be

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Tijdens de koude maanden van het jaar moet je jouw huis natuurlijk verwarmen. Bij velen gebeurt dat via centrale verwarming op radiatoren of kachels Het nadeel van deze manieren van verwarmen is dat de warmte niet altijd even goed verdeeld wordt over de ruimte. Met vloerverwarming als hoofdverwarming is dat probleem voorgoed van de baan én bespaar je heel wat op je energiefactuur. Lees hier alles over de mogelijkheden en prijzen!

 

Vloerverwarming plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk

 

Soorten vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming. De belangrijkste:

    1. Vloerverwarming op warm water: nat en droog systeem
    2. Vloerverwarming op elektriciteit
    3. Infrarood vloerverwarming

 

1. Vloerverwarming op warm water

Bij vloerverwarming op warm water bestaat de vloerverwarming uit een netwerk van buizen dat op de cv-ketel wordt aangesloten. Het is ook mogelijk om de vloerverwarming aan te sluiten op een warmtepomp. Vloerverwarming op warm water kan op 2 manieren worden toegepast: het natte en het droge systeem.

 

» Het natte systeem

Het natte systeem is een van de goedkoopste manieren om vloerverwarming te plaatsen. De warmwaterbuizen worden op de isolatie gelegd en vervolgens in cement gestort. Omdat het cement nog nat is als het wordt gestort, spreken we van een nat systeem. Het duurt 6 tot 8 weken tot de cement uitgehard is. In die tijd mag je de vloerverwarming niet gebruiken.

 

» Het droge systeem

Bij het droge systeem wordt alleen gebruik gemaakt van ‘droge’ materialen. Dit systeem werkt aan de hand van isolerende platen die op de vloer worden gelegd. Vervolgens worden de buizen van de vloerverwarming hierin geplaatst. Het voordeel van dit systeem is dat het ook toepasbaar is op houten vloeren. Daarnaast is de opwarmtijd een stuk korter dan bij het natte systeem.

 

» Afstand van de buizen 

Als je vloerverwarming als hoofdverwarming wil gebruiken, is het belangrijk dat je rekening houdt met de onderliggende afstand van de buizen. Doorgaans plaatst een vakman 10 meter aan buizen op 1 vierkante meter. Dat houdt in dat de buizen ongeveer 10cm van elkaar worden gelegd. Als er in de ruimte sprake is van veel glas (grote ramen, een schuifpui), dan is het beter dat de buizen op 5cm van elkaar geplaatst worden.

 

 

2. Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming wordt steeds populairder. Het wordt vooral toepast in badkamers. Er zijn 3 manieren waarop elektrische vloerverwarming kan werken:

– Via een dunne folie: in de folie zitten verwarmingsbanen verwerkt. De folie is erg dun en wordt vooral toegepast bij parket- en laminaatvloeren.

– Via matten: de matten worden net onder het vloeroppervlak geplaatst, wat zorgt voor een snelle warmteafgifte.

– Via stroomkabels: deze worden in gefreesde sleuven geplaatst of kunnen bij nieuwe vloeren in de chape gelegd worden.

Elektrische vloerverwarming is duurder dan de variant op warm water. Daar tegenover staat wel dat je geen (dure) cv-ketel nodig hebt en dat het systeem sneller opwarmt. Ook kan elektrische vloerverwarming gemakkelijker geplaatst worden.

 

 

3. Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming werkt o.b.v. infraroodstraling via infraroodmatten onder de vloer. Infrarood vloerverwarming warmt de hele vloeroppervlakte op, niet alleen de plaats waar de kabels lopen. Op die manier zorgt het voor een efficiënte opwarming van de ruimte en een aangenaam warmtecomfort.

 

vloerverwarming als hoofdverwarming ervaringen

Vloerverwarming als hoofdverwarming: Prijs

De prijzen van vloerverwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de oppervlakte en het type vloerverwarming.

» Prijs vloerverwarming op warm water: ± €45 à 65 per m² (incl. btw, materiaal en plaatsing)
» Prijs elektrische vloerverwarming: ± €75 à 90 per m² (incl. btw, materiaal en plaatsing)

Graag een prijs op maat van jouw project ontvangen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

 

Instellen van de temperatuur

Het instellen van de temperatuur bij vloerverwarming is niet zo eenvoudig als de meeste mensen denken. Vooral als het net geplaatst is heb je de neiging om de vloerverwarming even flink hoog te zetten.

Let op, dat is niet de juiste manier. Vloerverwarming moet je langzaam op temperatuur laten komen. De vakman die je vloerverwarming plaatst kan je daarover het gepaste advies geven.

 

 

Voor- en nadelen vloerverwarming als hoofdverwarming

Voordelen

– Energiebesparing: met vloerverwarming als hoofdverwarming verbruik je gemiddeld 20% minder energie dan waneer je bijvoorbeeld verwarmt via radiatoren.

– Gezonder: door de stralingswarmte van de vloerverwarming verspreidt stof zich minder snel door de kamer en is de luchtvochtigheid lager. Vooral voor mensen met allergieën is dat een groot voordeel.

– Hoger warmtecomfort: met vloerverwarming heb je al snel een behaaglijke warmte in de kamer. Hierdoor hoef je de thermostaat minder hoog te zetten dan wanneer je via radiatoren verwarmt.

– Geen plaatsverlies: vloerverwarming is volledig weggewerkt in de vloer. Je verliest dus geen plaats aan radiatoren.

 

Nadelen

– Lange opwarmingstijd: het duurt een tijdje tijd eer de vloer goed is opgewarmd, zeker als je vloerverwarming op warm water hebt. Eens de vloerverwarming op temperatuur is, zorgt het wel voor een constante warmte.

– Relatief duur: vloerverwarming als hoofdverwarming is relatief duur in aanschaf. Door het hogere rendement en de energiebesparing verdien je de investering op termijn wel dubbel en dik terug.

– Gaat niet bij elke vloerbedekking: Niet iedere vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming. Hout en laminaat bijvoorbeeld geleiden de warmte heel slecht.

 

vloerverwarming als hoofdverwarming

Vloerverwarming plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Meer ideeën & inspiratie
nieuw interieur
Oud en nieuw combineren in je interieur
dak isoleren
Voordelen van het dak isoleren
voorbereiding schilderen
Zo bereid je elke kamer optimaal voor bij schilderwerken
isoleren
Investeer in isolatie en maak kans op heel wat premies en subsidies!
centrale verwarrming
Plaatsen van een centrale verwarmingsinstallatie
keukenopstelling
Keukenopstelling
badkamerrenovatie met steenstrips
Badkamerinrichting: 6 geslaagde badkamerrenovaties
kleerkasten met schuifdeuren
3 onmisbare tips voor een perfecte kleerkast op maat
laag TV-meubel
TV-meubel: inspirerende voorbeelden & tips
badkamer wanden
Wandbekleding badkamer: materialen & voorbeelden
houten keuken op maat
Inspiratie en tips voor een houten keuken
keuken industriële look
Industriële keuken: inspirerende foto's