Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Interieurvoorbeelden.be Inspiratie & Ideeën voor een geslaagd interieur
Interieurvoorbeelden.be

Wandbekleding badkamer: materialen & voorbeelden

Terwijl badkamermuren vroeger bijna uitsluitend met wandtegels werden afgewerkt, zijn de mogelijkheden tegenwoordig erg groot. De juiste wandbekleding kiezen is belangrijk: deze bepaalt in grote mate de uitstraling van jouw badkamer. Ontdek hier alle soorten badkamer wandbekleding.

 

1. Waterafstotende verf

badkamer wanden

Hou je van een fel kleurtje in de badkamer? Dan kan je ervoor kiezen om de muren af te werken met speciale waterbestendige verf. Zijdeglanzende acrylaatverf is bijvoorbeeld erg goed geschikt in vochtigere ruimtes zoals de badkamer en de keuken.

Let wel: het is afgeraden om de wanden in de douchecabine te verven. De verf is niet bestand tegen al de hete waterdampen in de douche. De verf zou dan ook niet lang meegaan. Op muren die niet rechtstreeks met water in aanraking komen, vormt de verf geen enkel probleem. Verf is, samen met behangpapier, eveneens de goedkoopste soort wandbekleding voor in de badkamer. En eens je er op uitgekeken bent kun je deze bekleding gemakkelijk en snel vervangen.

De groene kleur in onderstaand voorbeeld geeft de badkamer een frisse look. De kleur gaat goed samen met de houtaccenten.

 

 

2. Waterdicht behangpapier

badkamer behangpapier

Ook behangpapier is een ietwat verrassende mogelijkheid. Met behulp van vliesbehang is het perfect mogelijk om de badkamer te versieren met een originele print. Vooral door middel van een accentmuur kan je een uniek en stijlvol effect creëeren; vier wanden met behangpapier zou al snel chaotisch overkomen. Bovendien mag je, net zoals bij verf, behang niet toepassen in de vochtige zones (zoals de wanden van de douche).

De badkamer in deze foto combineert drie verschillende wandbekledingen. We zien zowel verf, behangpapier als muurtegels. Zo krijg je een gevarieerd geheel dat niet snel zal vervelen. Bij elk type muurbekleding werd gekozen voor zachte kleurtinten die zeer rustgevend werken.

 

 

3. Wandpanelen badkamer: vinyl, hout, acryl,…

wandbekleding badkamer

De laatste tijd zijn panelen en platen in de badkamer in opmars. Er zijn verschillende soorten plaatmaterialen die gebruikt kunnen worden, zoals acrylplaten of glasplaten. Deze zijn te verkrijgen in verschillende groottes en kleuren. Aangezien de platen naadloos op elkaar aansluiten, is er geen sprake van voegwerk. Gevolg daarvan is dat deze wandbekleding uiterst onderhoudsvriendelijk is. Ook vinyl en hout zijn interessante opties. Vinyl kan bijvoorbeeld op elke soort ondergrond worden aangebracht.

 

 

4. Wandtegels

wandbekleding badkamer

Wandtegels zijn de oudste vorm van wandbekleding voor de badkamer. Dergelijke tegels zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, kleuren en materialen. Je kan er dus verschillende richtingen mee uit. Is je badkamer modern ingericht of eerder klassiek? Geen probleem, er is voor elk wat wils.

Wees je ervan bewust dat kleine tegels de ruimte doen verkleinen. Wanneer je een (relatief) kleine badkamer hebt, kies je dus beter voor een groter model wandtegels. Zo zal de ruimte groter lijken, zeker wanneer je dan ook nog eens kiest voor een lichte tegelkleur. Donkere kleuren kies je ook beter niet indien de badkamer weinig lichtinval heeft.

 

 

5. Wandbekleding badkamer: tadelakt

tadelakt badkamer

Tadelakt is een natuurlijk en waterdicht pleistermateriaal op basis van kalk. Deze trend kent zijn oorsprong in Marokko en vindt stilaan ook ingang in onze regionen. Een badkamer die met tadelakt is afgewerkt doet Zuiders en tegelijk luxueus aan. Het aanbrengen van tadelakt is een arbeidsintensieve klus die het nodige vakmanschap vereist. Bovendien is de pleister niet goedkoop en regelmatig onderhoud is nodig. De kalkpleister is in alle kleuren verkrijgbaar.

 

 

6. Mozaïek wandbekleding

badkamer mozaiek

Een laatste optie voor de badkamer wanden is mozaïek. Dit materiaal is gemaakt van geglazuurd keramiek en duikt vaak op als accent in de badkamer. Populaire plekjes voor mozaïek zijn de douche en de ruimte onder het bad. Doordat het gaat om kleine tegeltjes, verloopt de plaatsing wel wat moeizamer en trager. Bovendien is extra veel voegsel vereist, wat ook iets meer onderhoud met zich meebrengt. Mozaïek komt trouwens ook mooi uit op de badkamervloer.

 

 

 
Badkamer professioneel laten renoveren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Meer ideeën & inspiratie
eigentijdse badkamer
Eigentijdse badkamer: inspiratie & voorbeelden
moderne groene badkamer
Moderne hedendaagse badkamer voorbeelden
klassieke badkamer
Klassieke badkamers om bij weg te dromen
badkamer met tegels
Tegels in de badkamer: Voorbeelden en tips
landelijke badkamer
Landelijke badkamermeubels: inspiratie & voorbeelden
badkamer inrichten
Tijdloze badkamers
originele badkamer
Opvallende badkamers: originele ideeën & inspiratie
luxe badkamer
Inspiratie en voorbeelden van luxe badkamers
cottage badkamer wit
Cottage badkamer: inrichting ideeën
badkamer gietvloer
Badkamervloer: mogelijke materialen
badkamerrenovatie met steenstrips
Badkamerinrichting: 6 geslaagde badkamerrenovaties
Keramische tegels badkamer
Goedkope badkamer