Plaatsen van een centrale verwarmingsinstallatie
Tegenwoordig rekenen we als hoofdverwarming voor ons huis niet meer op de losgeplaatste hout-, gas- of kolenkachels. Deze kachels gebruiken we net als de open haard hooguit als bijverwarming voor wat extra gemak of sfeer. De afgelopen decennia hebben we het comfort van de centrale verwarming (in Vlaanderen nog steeds dikwijls chauffage genoemd) ontdekt en hebben we die ook massaal in onze huizen geïnstalleerd. Voor nieuwe huizen is dat al lang geen keuzevraag meer. Alle nieuwe huizen worden tegenwoordig standaard opgeleverd met centrale verwarming. Ook in vele huizen, gebouwd in de tijd (ver) voor de introductie van de CV, is sindsdien het een of andere CV-systeem aangebracht.
Soorten verwarming
Voor alle soorten verwarming geldt, dat die worden aangestuurd door een centraal in de ruimte geplaatste unit, meestal een CV-ketel of hulpketel. We kunnen een tweetal, meest gebruikte, verwarmingssystemen onderscheiden:
- Water, dat door een centrale ketel wordt verwarmd, dat door buizen naar, in alle ruimtes geplaatste, radiatoren wordt getransporteerd die de betreffende ruimtes verwarmen;
- Lucht, eveneens door een centrale ketel verwarmd, wordt door een kanaalsysteem in de ruimtes geblazen en zorgt alzo voor de luchtverwarming.
CV-installatie op water
Dit CV-warmwatersysteem wordt in onze landen pas sinds ongeveer 1965 in huizen toegepast. Het is een gesloten circulatiesysteem, gevuld met water. Binnen het systeem herkennen we drie hoofdcomponenten: de cv-ketel met hulpapparaten, de leidingen en de radiatoren. De radiatoren geven in de te verwarmen ruimte warmte af, tot de door de gebruiker daar gewenste temperatuur. Elke radiator is voorzien van een draaiknop waarmee de warmte van de radiator kan worden geregeld. Binnen dit systeem kan ook externe warmte worden gebruikt. De volgende, milieuvriendelijke warmtebronnen worden steeds meer benut:
• Geothermische warmte uit de aarde of zonnewarmte uit op het dak geplaatste collectoren wordt gebruikt om water te verwarmen. Dit warme water wordt met een hulpketel verder verwarmd naar de temperatuur die benodigd is voor de CV.
• Er wordt warm water uit energiecentrales naar een wijk, dorp of stad getransporteerd, dat eveneens via hulpketels daar op de gewenste temperatuur wordt gebracht (stadsverwarming).
Vloerverwarming
Om de lelijke radiatoren in de huiskamer achterwege te laten, alsmede om de warmte beter en comfortabeler in de ruimte te verdelen, is vloerverwarming mogelijk. Het warme water wordt hierbij door een dicht netwerk van flexibele leidingen onder de vloer gevoerd, waardoor de vloer (en dus ook de lucht in de kamer) gelijkmatig wordt verwarmd. Lees hier meer over vloerverwarming als hoofdverwarming.
Luchtverwarming
Veel panden, ook woonhuizen, worden verwarmd via warme lucht. De CV-ketel verwarmt die lucht en transporteert die via grote kanalen naar de te verwarmen ruimtes. Hier wordt de warme lucht de ruimte ingeblazen. Een dergelijk systeem heeft enkele voordelen. Eerstens zijn er bij dit systeem geen radiatoren en leidingen langs de muren nodig. De warme lucht wordt middels kleine roosters in de vloer of plafond in de ruimte geblazen. Een tweede voordeel is dat dit systeem zomers ook kan dienen als ventilatie waardoor een verkoelende luchtstroming ontstaat. De warme lucht kan zelfs ook nog, via een hulpapparaat nabij de ketel, worden bevochtigd voordat die de ruimtes in gaat. Hierdoor ontstaat een prettiger klimaat in huis.
Kosten en verbruik
De installatiekosten van de diverse CV-mogelijkheden lopen uiteraard sterk uiteen. Deze zijn afhankelijk van de soort CV (luchtverwarming is bouwkundig en installatietechnisch duurder), het aantal m3 ruimte dat verwarmd moet worden (hoe meer inhoud, hoe groter de ketelcapaciteit) en wel of niet in combinatie met vloerverwarming. De onderhoudskosten van beide soorten CV-systemen zijn, met ongeveer €150 per jaar, vergelijkbaar.
Ook de exploitatiekosten van beide systemen ontlopen elkaar niet ver. Wel is centrale verwarming veel goedkoper dan de vroegere verwarmingsmethodes. En is aardgas als brandstof ongeveer 20 à 30% goedkoper dan stookolie (mazout).
Door stijgende energieprijzen is het ketelrendement sterk gestegen. Op dit moment zijn er al ketels met meer dan 97% rendement verkrijgbaar. Zeker met toepassing van vloerverwarming (waar het water tot 40 graden in plaats van tot 60 à 70 graden verwarmd moet worden) leidt zo’n hoog rendement ketel tot besparingen van honderden m3 gas per jaar.
Source / bron: www.centraleverwarmingcv.be