Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Interieurvoorbeelden.be Inspiratie & Ideeën voor een geslaagd interieur
Interieurvoorbeelden.be

Tips voor het inrichten van je living

De woonkamer vormt voor vrijwel iedereen het hart van de woning waarin de meeste tijd wordt doorgebracht. Niet voor niets wordt de woonkamer ook wel leefkamer of living genoemd.
Ga je verhuizen, ben je uitgekeken op de huidige inrichting of is die om wat voor reden dan ook niet praktisch of mooi meer? Dan is het tijd om hem (opnieuw) te ontwerpen.

woonkamer inrichten

 

Stappenplan inrichten living

Een woonkamer ontwerpen begint met het maken van een lijstje van activiteiten en de eisen die dit stelt aan de inrichting. Denk hierbij aan de hoeveelheid invallend daglicht, bergruimte, het aantal stopcontacten, de behoefte aan privacy of juist de mogelijkheid om samen dingen op één plek te doen en natuurlijk hoeveel (loop)ruimte je voor al die dingen nodig hebt.

 

 

STAP 1: De globale indruk

Kijk welke combinaties van activiteiten je kunt maken. Wil je bijvoorbeeld een aparte werkhoek of kun je ook werken aan de eettafel? Heb je een apart hoekje waar je rustig kunt lezen nodig of kun je ook wel lezen op de bank bij de televisie? Bepaal hoeveel ruimte je voor deze combinaties van activiteiten minimaal nodig hebt.

 

STAP 2: Het grondplan van de woonkamer

Maak om te beginnen een duidelijke plattegrond van de leefkamer en geef aan waar ramen, deuren en vaste elementen – zoals een open haard – zitten. Hoewel lichtpunten te verleggen zijn, is het toch handig om deze ook aan te geven, evenals de plek waar telefoon- en andere kabels binnenkomen.

 

STAP 3: Tekenen en puzzelen

Teken op dezelfde schaal als de plattegrond de verschillende hoeken uit: de zithoek, de werkhoek, de eethoek, enz. Knip ze inclusief de benodigde (loop)ruimte uit en leg ze op de plattegrond. Let daarbij op de mogelijkheden en de beperkingen van een bepaalde plek in de living zoals aanwezige stopcontacten, invallend daglicht of het uitzicht vanuit een bepaald punt. Teken ten slotte eventuele afscheidingen die je zou willen gebruiken bij het inrichten en ontwerpen.

 

STAP 4: Benut je hoeken optimaal!

Als je een globale indeling op de plattegrond hebt aangegeven, kun je de verschillende hoeken meer gedetailleerd gaan ontwerpen. Heb je al je meubels al, dan gebruik je daar natuurlijk de maten van. Ga je nieuwe meubels kopen, zoek dan de meest voorkomende maten van deze meubels op.

 

STAP 5: Geef je meubels al een plekje tijdens het ontwerpen

Teken de verschillende meubelstukken op schaal en knip ze stuk voor stuk uit. Nu kan het schuiven beginnen. Probeer al schuivende verschillende opstellingen voor de living uit – ook de minder gebruikelijke! – om alles goed passend te krijgen maar ook om de effecten van een bepaalde setting te beoordelen. Een tafel of een bank schuin neerzetten kan heel verrassend maar ook praktisch zijn!
Niet iedereen kan vanaf het platte vlak goed inschatten hoe het straks echt gaat worden en schuiven met de echte meubelstukken in de leefkamer zal voor de meeste mensen dan ook nog nodig zijn om deze definitief in te richten.

 

STAP 6: Licht en kleur kiezen voor je woonkamer

Licht en kleur kunnen een ruimte anders laten ogen. Zo heb je kleuren die op je af lijken te komen (zoals gele en rode tinten) en kleuren die juist afstand lijken te scheppen (blauw, violet en grijs).
Ook met licht kun je wat doen: smalle ruimtes lijken breder als je licht op de lange wanden laat schijnen door middel van goed gerichte spotjes of wandlampen iets boven ooghoogte. Strepen in de breedte op de korte wanden zorgen er ook voor dat een ruimte breder lijkt.

 

 

Wat je niet mag vergeten tijdens het ontwerpen

Een woonkamer inrichten is meer dan alleen je spullen op een gezellige manier neerzetten. En dat geldt nog het meest voor de woonkamer. Een echte leefkamer heeft verschillende functies: hij wordt bijvoorbeeld gebruikt om gasten in te ontvangen, om televisie te kijken, te lezen, een hobby te beoefenen en vaak ook nog om in te eten en (huis)werk te doen. Ga je je woonkamer ontwerpen, doe dan ideetjes op in woonwinkels, via televisieprogramma’s, doe-het-zelfwinkels en tijdschriften.

 

 

 

 

Meer ideeën & inspiratie
cottage woonkamer
Cottage woonkamers voorbeelden
moderne woonkamer
Moderne woonkamer ideeën
landelijke woonkamer
Landelijke woonkamers voorbeelden
woonkamers
Traditionele en Klassieke woonkamers
hip en funky interieur
Trendy woonkamer ideeën voor een hip en funky interieur
moderne haard
Fotospecial: Voorbeelden en inspiratie moderne haarden en schouwen
u-vormige zetel
Fotospecial: Lederen hoeksalon en sofa's
woonkamer barcelona stoelen
Design woonkamers
laag TV-meubel
TV-meubel: inspirerende voorbeelden & tips
moderne woonkamers
Moderne living inspiratie
keukenopstelling
Keukenopstelling
badkamerrenovatie met steenstrips
Badkamerinrichting: 6 geslaagde badkamerrenovaties