Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Interieurvoorbeelden.be Inspiratie & Ideeën voor een geslaagd interieur
Interieurvoorbeelden.be

Tips bij het kiezen en kopen van een bed

Bij het kopen van een nieuw bed spelen niet alleen esthetische aspecten een rol maar krijg je ook te maken met allerlei ergonomische en praktische factoren. Ben je van plan om een nieuw bed aan te schaffen? Vergeet dan niet onderstaande zaken in je besluitvoering mee te nemen.

 

antiek bed

 

Ruimte in de kamer

Bij de aanschaf van een bed dien je vanzelfsprekend rekening te houden met de beschikbare ruimte. In een grote showroom ziet een bed (met ombouw en nachtkastjes) er optisch gezien kleiner uit dan in een slaapkamer met beperkte ruimte. Je doet er dan ook goed aan om de beschikbare ruimte in huis goed op te meten. Markeer desnoods de ruimte (bijvoorbeeld met dozen). Zo krijg je een beter idee hoeveel ruimte het bed zal gaan innemen en wat dat optisch voor effect heeft. Denk ook aan de aanwezigheid van stopcontacten, lichtschakelaars, openslaande deuren en ramen. Deze kunnen in de weg zitten.

 

Slaapkamer onder dak met lederen bed

 

Bed kopen: Hoogte en breedte van het bed bepalen

Het gebruiksgemak en comfort van een bed zal ook grotendeels bepaalt worden door zijn afmetingen. Onderstaand vind je de ideale hoogtes en breedtes ten opzichte van het menselijk lichaam:

 

Hoogte van het bed

De juiste hoogte van een bed hangt samen met de lichaamslengte. Voor iemand met een gemiddelde lichaamslengte zal een lighoogte van 45-53 ideaal zijn. Bij deze hoogte kun je gemakkelijk in- en uit het bed stappen zonder daarbij de knieën te veel te belasten. Lange mensen kunnen gebaat zijn bij een hoogte van 60cm. De lighoogte (instaphoogte) heeft overigens geen invloed op het slaapcomfort maar is zuiver om ergonomische redenen van belang. Bedenk je bij de keuze ook dat het schoonmaken van de vloer onder een bed met een lage ombouw lastiger is dan bij een hoog bed.

 

Breedte van het bed

Een bedbreedte van 180 cm. (tweepersoonsbed) is tegenwoordig vrij standaard. Heb je beperkte ruimte in de slaapkamer, dan kun je ook kiezen voor een bed van 160cm. breed. Een bed met een breedte van 140 cm. (twijfelaar) kan ook maar dan heb je wel erg weinig plek. Bij een bed dat breder is dan 180 cm. ga je naar een situatie toe waarbij je twee eenpersoons matrassen moet nemen. Dit is echter afhankelijk van het type bed, de bedbodem en het type matras. Een andere mogelijkheid is het naast elkaar zetten van twee aparte eenpersoonsbedden (zoals je soms wel in hotels ziet). De standaard maat voor een eenpersoonsbed is 90x200cm.

 

Slaapkamer ideeen

 

Lengte van het bed

Om de juiste lengte van het bed te bepalen moet je de lichaamslengte nemen en daarbij 20cm. optellen. Voor een persoon met een lichaamslengte van 1.85m (185+20=205cm) is een matras met een standaard lengte van 200cm voldoende maar 210cm. zou nog iets comfortabeler kunnen zijn. Een matraslengte van 220cm. is ook mogelijk. Tegenwoordig is de lengtemaat 210 cm. steeds populairder aan het worden. Let bij een dergelijke maat wel op de juiste lengte van de matrasbeschermer en het hoeslaken. De grootte van het dekbed blijft meestal hetzelfde (tweepersoons 240x220cm. of 260x220cm.)

 

Fysieke klachten

Heel wat mensen ervaren rugklachten of andere fysieke klachten tijdens het slapen of bij het ontwaken. Vaak heeft dit te maken met een bed dat niet goed is aangepast aan de noden van de persoon die erop slaapt.

Als je geen klachten hebt steekt het iets minder nauw zolang het bed maar comfortabel is. Wanneer iemand sukkelt met de rug, heupen of schouders is een standaard bed of matras vaak niet voldoende.

Een aangepast bed tegen rugklachten kan voor deze mensen de juiste keuze zijn. Ook preventief is een ergonomisch slaapsysteem, bestaande uit een bedbodem en aangepaste matras, een goede investering in de gezondheid. Een mooie omkadering zorgt ervoor dat zo’n bed ook perfect past in uw droominterieur.

 

Bedombouw

Lig je graag met je benen over het bed? Dan kun je het beste kiezen voor een bedombouw met lage randen. Een boxspring is verreweg het meest ideaal omdat je dan helemaal geen bedranden hebt. Als je vaak slaapt met

 

Boxspring

 

Overige zaken waar je rekening mee kunt houden

  • Keuze van de bedbodem (lattenbodem, spiraalbodem, boxspring)
  • Keuze van de matras (schuimmatras of verenmatras)
  • Levering en plaatsing: Bedonderdelen (ombouw, matras, matrasbodems) moeten vaak via de trap naar boven worden gebracht. De trapruimte moet daarbij vanzelfsprekend voldoende zijn. Bij standaard matrassen is dit meestal geen probleem. Bij grote matrassen kan het gebruik van een buitenlift (matras via het raam naar binnen) soms noodzakelijk zijn.

 

Luxe bed

Meer ideeën & inspiratie
Originele slaapkamer
Foto's van originele slaapkamer inrichtingen - inspirerende voorbeelden voor een uniek concept
no image set
Klassieke slaapkamer: foto's en inspirerende voorbeelden van klassieke slaapkamers
design slaapkamer wit
Design slaapkamer: Foto's en slaapkamers ideeën
no image set
Landelijke slaapkamers voorbeelden en cottage inspiratie foto's
no image set
Moderne slaapkamer: voorbeelden en inspiratie foto's voor een modern bed
keukenopstelling
Keukenopstelling
badkamerrenovatie met steenstrips
Badkamerinrichting: 6 geslaagde badkamerrenovaties
vloerverwarming als hoofdverwarming ervaringen
Vloerverwarming als hoofdverwarming
kleerkasten met schuifdeuren
3 onmisbare tips voor een perfecte kleerkast op maat
laag TV-meubel
TV-meubel: inspirerende voorbeelden & tips
badkamer wanden
Wandbekleding badkamer: materialen & voorbeelden
houten keuken op maat
Inspiratie en tips voor een houten keuken